Salam

Rabu, 23 Mei 2012

KEMULIAAN BULAN ROJAB

Rojab digelar bulan Allah. Dikatakan begitu karena ia adalah satu bulan yang mulia di mana Allah telah bermurah hati mengampunkan dosa-dosa hamba-hambaNya, mengangkatkan derajat mereka serta melipat gandakan pahala mereka yang melakukan amal ibadat dalam bulan ini. Sekiranya dalam bulan-bulan biasa, satu kebajikan dibalas dengan 10, tetapi dalam bulan Rejeb setiap kebajikan dibalas dengan 70. Dalam bulan ini juga Allah telah menjalankan Nabi Muhammad s.a.w. dalam peristiwa Isra' dan Mi'raj yaitu dari Masjidil Haram (Mekah) ke Masjid Aqsa dan dari sana pula dibawa ke Sidratul Muntaha, untuk menerima kewajiban solat 5 waktu sehari semalam.

Setiap kali datang bulan Rojab, seorang Abidah (waniita yang kuat beribadat) mewiridkan bacaan 'Qulhuwallahu Ahad' sebanyak 11 kali habis sholat Subuh. Ini dilakukannya setiap hari sepanjang bulan Rojab pada tiap-tiap tahun. Usaha ini dilakukannya sebagai tanda memuliakan Bulan Rojab. Selain itu, wanita ini akan memakai pakaian yang kasar menggantikan pakaian biasa yang dipakainya pada bulan-bulan lain.

Suatu hari, dia jatuh sakit. Sebelum menghembuskan nafas terakhir, wanita itu sempat berwasiat kepada anak-anaknya jika dia mati kafankan dengan kain kasar yang dipakainya. Dalam keadaan yang tenang, wanita itu menghembuskan nafasnya yang akhir. Semasa mengkafankan jenazah ibunya, anak-anaknya terasa aib untuk menggunakan kain kafan yang kasar dan lusuh, lalu menggantikannya dengan kain kafan yang baru.

Pada malam itu, anaknya bermimpi berjumpa ibunya. Ibunya bertanya mengapa mereka tidak mematuhi wasiatnya. Perbuatan mengkafannya dengan kain baik menyebabkan ibunya tidak meridhai mereka. Setelah itu anaknya terjaga, dia merasa amat sedih dan menyesal atas perbuatannya. Dia segera ke kubur pada malam itu juga lalu menggali kubur ibunya untuk menggantikan dengan kain kafan yang lusuh. Alangkah terperanjatnya apabila mendapati mayat ibunya tidak ada di situ.

Anaknya merasa amat heran. Tiba-tiba terdengar satu suara 'Hai anak! Tidakkah kau tahu bahwa orang yang memuliakan bulan Rojab tidak akan bersendirian di dalam kubur.' Mendengar suara itu, anaknya segera faham. Dia pun menimbun semula kubur yang digalinya lalu bergegas dari situ. Wallahu 'Alam.

HIKMAH CERITA
Siapa yang memuliakan bulan Rojab akan dimuliakan Allah. Allah lebih suka melihat hambaNya yang beramal sedikit tetapi istiqomah daripada mereka yang beramal banyak tetapi tidak terus. Kita hendaklah mencari keridhaan ibu kerana keridhaan Allah bergantung pada keridhaannya. Surga di bawah tapak kaki ibu. Dalam kata-kata lain salah satu syarat untuk memasuki surga ialah mentaati kedua ibu bapak. Anak yang taat akan segera meminta ampunan kepasanya jika dia melakukan kesalahan. Orang yang memuliakan bulan Rojab akan dimasukkan ke dalam surga. Liang lahad (tanah perkuburan) menjadi pintu surga bagi mereka yang beramal soleh. Sebaliknya akan bertukar menjadi pintu neraka bagi mereka yang kufur dengan Allah. Liang lahad menjadi amat luas dipenuhi dengan taman surga untuk mereka yang taat kepada Allah dan RasulNya. Liang lahad juga menjadi amat sempit dengan dipenuhi dengan ular dan kala jengking yang sentiasa menyiksa mayat yang kufur dan senantiasa membuat maksiat di dunia ini. Kejadian ini berlaku adalah kerana Allah hendak membukakan rahsia balasan Allah kepada orang yang memuliakan bulan Rojab.
Setiap sesuatu yang berlaku di dunia ini tidak berlaku secara sia-sia. Bahkan ada sesuatu yang tersirat di sebaliknya. Inilah yang perlu kita fikirkan untuk diambil hikmah Amal ibadat semasa hidup menjadi teman sejati semasa di kubur. Harta kekayaan yang dikumpul semasa di dunia belum tentu menjamin kebahagiaan di akhirat.

semoga kita selalu mendapat hidayah dan segala karunia-Nya, sehingga bisa mengambil Hikmah-hikmah dari segala kejadian, untuk menguatkan keimanan, keyakinan dan istiqomahnya ibadah kita. Amien 
 
semoga bermanfa'at !
by.kanganwar.blogspot.com

1 komentar:

Silahkan jika anda yang ingin komentar, namun tolong gunakan bahasa yang sopan